Servettenfolie, 1 rolletje, ca. 60×30 cm
OverzichtEen woordje uitleg over onze servettenfolie.
- servettenfolie om servetten te plakken op gekleurde ondergronden;
- servettenfolie reversetechniek.
1. Servettenfolie wordt gebruikt om servetten te plakken op gekleurde ondergronden.
Het eerst in een lichte kleur verven van je werkstuk is dus niet altijd meer nodig.
Zo kun je b.v. een terracotta bloempotje of een zinken emmer hun mooie kleur laten behouden, maar ook een kaart hoeft niet alleen maar van wit papier gemaakt te worden.
Voordelen van onze servettenfolie op een rijtje:
Onze folie heeft een witte kleur, dit in tegenstelling tot b.v. Aslan, wat voorheen werd gebruikt om kaarten te maken met servetten. Het nadeel hiervan was, dat je eerst je servet moest plakken op Aslan, dan de Aslan op wit papier, waarna het servet + Aslan + wit papier op een gekleurde kaart geplakt werd. Of je gebruikte alleen witte kaarten. Omdat wij een beetje uitgekeken waren op de witte kaarten en het werken met Aslan heel erg omslachtig vonden, hebben we onze servettenfolie bedacht.
Een tweede nadeel van Aslan vonden wij, dat, als je je servet wilde plakken en je plakte niet direct goed, je je servet er met geen mogelijkheid meer af kreeg. Mensen die met Aslan gewerkt hebben, weten meteen wat wij hiermee bedoelen. Dat moest dus ook veranderen. Onze folie is enkelzijdig klevend.
De gladde kant smeer je in met servettenlijm en laat je drogen.
Hierop leg je de bovenste laag van het servet, grof uitgeknipt of gescheurd.
Nu strijk je, met je strijkijzer op de stand half-warm, over het servet.
Leg voor de voorzichtigheid wel een keukendoek of een bakpapiertje tussen servet en strijkijzer, dit om vastplakken te voorkomen.
Door de warmte van het strijkijzer smelt de lijm weer en zit je servet meteen mooi en glad vast.
Nu kun je je servet-op-folie netjes uitknippen.
Als dit gebeurd is, verwijder je de papieren achterkant en kun je het servet plakken op elke kleur ondergrond die je wilt, het servet blijft mooi van kleur. Zorg wel dat je ondergrond glad, stof- en vetvrij is. Je kunt nu het servet afwerken op de manier zoals je altijd doet als je het buiten gaat hangen (zie servettentechniek).
Onze servettenfolie is heel gemakkelijk te knippen met een 3d-schaartje. Dank zij de plasticfolie, kun je ook heel erg dunne stukjes knippen (zoals b.v. steeltjes van bloemen), zonder dat je je servet kapot trekt. Dit in tegenstelling tot b.v. stickerpapier.
2. Servettenfolie reversetechniek.
Knip het deel van je servet, wat je aan de binnenkant van een glas, vaas, plexiplaat of iets anders doorzichtigs wilt plakken, grof uit. Verwijder de 2 achterste witte laagjes van het stukje servet.
Knip een ongeveer even groot stuk servettenfolie. Haal de achterkant er van af en leg het met de plakkant naar boven. Leg het servet met de achterkant op de plakkant van de servettenfolie. Goed aanwrijven. Knip het motiefje uit met een 3d schaartje.
Smeer je (plexi)glas aan de binnenkant in met servettenlijm. Penseelstrepen wegwerken met een sponsje (knip hiervoor een afwassponsje in 6 stukjes). Bewerk het hele oppervlak, niet alleen de plek waar je servet komt, zodat je later niet het verschil ziet tussen waar wel en geen lijm zit.
Druk nu het servet-op-folie met de motiefkant tegen het (plexi)glas. Met het nog natte sponsje aandrukken, zodat de gladde kant van de folie een beetje ruwer aanvoelt als het gedroogd is. Op die manier “pakt” de verf later ook beter.
merk , Jorihobby